1. Stel een Doel

Belangrijk bij het studeren op een instrument is de houding t.o.v. jezelf en het te bestuderen materiaal.

  • Veel mensen ervaren noodzakelijke oefeningen als saai en vervelend. Het is zaak om zowel in als buiten de oefenruimte een positieve kijk op de situatie te houden. Wanneer je van of tijdens het studeren een bedrukt of gefrustreerd gevoel krijgt, zal dat je houding t.o.v. je spel en studie negatief beinvloeden. Na je studie zul je met een negatief gevoel terugdenken aan de studiesessie en dat zal je ervan weerhouden opnieuw te beginnen.

Hieronder een methode om dat te voorkomen:

Stel je iets ten doel wat niet te hoog gegrepen is en dat dan ook werkelijk uit te voeren.

  • De tijd die je hieraan spendeert is van geen enkel belang.
  • Wat wel van belang is, is dat je je aandacht gedurende de oefening gevestigd houdt op het te bestuderen materiaal. Als je klaar bent (en dat kan vijf minuten tot een half uur duren) dan is het de bedoeling dat je echt accepteert dat je de eenvoudige opdracht tot een goed eind hebt gebracht. Je kunt dan bijv. het instrument even wegleggen en jezelf a.h.w. belonen door even te luisteren naar wat goede opnames of wat drinken.
  • Neem niet teveel hooi op je vork; later kun je de opdrachten uitbreiden qua tijdsduur en moeilijkheidsgraad. Nadat je jezelf "beloond" hebt kun je dan beginnen aan een andere, eenvoudige opdracht en dezelfde procedure toepassen.

Het voornaamste doel is dat je leert ervaren dat het overkomen van relatief eenvoudige moeilijkheden en het bereiken van een door jezelf gesteld doel, een goed en positief gevoel geeft. Met deze positieve gevoelens is het makkelijker een nieuwe opdracht aan te pakken.

Dit studiesysteem werkt voor iedereen, ongeacht het niveau. In het begin zal het moeizaam en vooral langzaam gaan, maar na verloop van tijd zal er een zgn sneeuwbaleffect ontstaan.

Laat echter nooit het door jezelf gestelde doel te hoog gegrepen zijn, want dat kan, omdat je het eigenlijk niet aankunt, frustraties en negatieve gevoelens in de hand werken.