4. Speelademhaling

Hoe haal je adem tijdens het spelen ?

Tot nu toe heb ik alleen maar gesproken over het ademen zonder het instrument. De ademhaling tijdens het bespelen van je instrument kan nog voor enkele problemen zorgen. Je moet allereerst altijd ademhalen wanneer je er de behoefte toe voelt. Het niet naleven van deze gouden regel kan levensgevaarlijk zijn.

Toch moet je letten op de muzikale structuur van het geschreven materiaal en daar de timing van je ademhaling aan aanpassen.

Soms zijn de muzikale passages echter zo geschreven dat het nodig is om heel snel, in een fractie van een seconde, adem te halen. In dat geval moet je de spanning van de ademsteun niet loslaten, de mond even ontspannen en vanuit de hoeken van de mond (zonder de mondstukstand te veranderen) vlug ademen. Ze noemen dat wel de quick breath.

Ook is het mogelijk om heel even door de neus wat lucht naar binnen te snuiven (alsof je de neus even ophaalt). Hierbij kan je de spanning van de ademsteun en het embouchure beide laten staan. Ze noemen dit ook wel de snif breath     

Een goede oefening om het laag innemen van veel lucht in weinig tijd te trainen is (met de metronoom op 60) één tel veel lucht met goed geopende mond in te ademen, dit een tel vast te houden en dan in een tel alles uit te blazen. Dan een tel vasthouden en weer inademen. Pas hierbij weer op voor duizeligheid.

Maak jouw eigen website met JouwWeb