2. Uitademing
2. Bij het uitademen is het voor een trompettist van groot belang dat er "druk op de ketel" komt te staan. De lucht moet immers met een grote snelheid en een optimaal controleerbare constantie naar buiten om het trompetspelen mogelijk te maken. Dit doen we d.m.v.
- de buikspieren,
- het middenrif,
- de ribspieren en
- de zwaartekracht.
Als de longen volledig gevuld zijn begint altijd direct het uitademen. Wanneer je de buikspieren aanspant oefenen deze druk uit op de buikingewanden, dan oefenen deze druk uit op het middenrif (willekeurige spier) en deze op hun beurt op de longen. Hierdoor komt de lucht met snelheid uit de longen.
Bij een meer of mindere buikspierdruk is er dus ook meer of minder snelheid van de lucht. Controle dus.
De ademhaling van een trompettist is in feit een natuurlijke; het enige onnatuurlijke aspect is de maximale luchtinstroom en het controleren en beheersen van de uitgaande luchtstroom middels de buikspieren en het middenrif.
Het is de bedoeling dat het hele proces van in- en uitademen zonder onderbrekingen gebeurt, dus ontspannen, laag inademen, hoog inademen, aanspannen en spelen maar.
Bij de lage inademing moeten de schouders in principe laag blijven. Het is wel mogelijk om ze een beetje te heffen, maar zodra het uitademen begint moeten ze weer in hun oude positie teruggevallen zijn.
Om een goede controle te krijgen over het geluid moet de luchtstroom constant zijn. Je zou het kunnen vergelijken met een tuinslang (luchtpijp) die aangesloten is op een opengedraaide kraan (luchtstroom vanuit het middenrif). Het water komt er in een constante stroom uit (goede toon en controle). Wanneer er een knik in de slang komt (onnodig aanspannen of verkrampen van spieren) zal het water er hortend en stotend uitkomen (slechte toon, geen controle). Het is dus absoluut van belang dat een trompettist recht zit of staat. Hierdoor is het lichaam en zijn de spieren in staat te ontspannen en in te spannen op een gelijkmatige, evenredige wijze en zal de luchtstroom ongehinderd en constant kunnen verlopen.